Social Icons

Άσκηση


Παίζουν τα λευκά!

Πρέβεζα: Σκακιστική… οικολογία


Πολλοί θεωρούν τους σκακιστές ως ανθρώπους που δε δείχνουν καμία δραστηριότητα και πως το μόνο που κάνουν είναι να απλώνουν το χέρι, για να κινήσουν τα πιόνια της παράταξή τους ή να σφίξουν το χέρι του αντιπάλου τους.
Κι όμως τα μέλη της Σκακιστικής Ένωσης Νικόπολη Πρέβεζας βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι αυτό δεν ισχύει. Και βρήκαν το καλύτερο τρόπο να το κάνουν.
Την Κυριακή 19/06 μέλη και φίλοι της ΣΕ κατέβηκαν τον ποταμό Αχέροντα με καγιάκ έχοντας ως σκοπό τους να μαζέψουν όσο περισσότερα σκουπίδια μπορέσουν.
Πηγή εδώ! 

Πανελλήνια νεανικά 2011


Πολύ καλά τα πηγαίνει ο νεαρός Σπύρος Κολυτάς στην κατηγορία κάτω των 10, με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες.
Στην κατηγορία κάτω των 16 ο νεαρός Άλκης Συγκούνας έχει 4 βαθμούς σε 7 αγώνες.
Και στην κατηγορία κάτω των δεκατεσσάρων οι νεαροί σκακιστές από την Ηγουμενίτσα, Αλέξανδρος Μπέμπης και Νίκος Μαρτίνης, έχουν από 3, ½ βαθμούς σε 7 αγώνες.
Αναλυτικά αποτελέσματα ανά κατηγόρια:
Κάτω των 10 εδώ.
Κάτω των 14 εδώ.
Κάτω των 16 εδώ.

Ίντριγκες και παρασκήνια.


Ότι μερικοί σκακιστές χρησιμοποιούν εσκεμμένα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να πετύχουν καλύτερες επιδώσεις, το είχαμε ακούσει· ότι μια μεγάλη εταιρεία υπολογιστών έκλεψε λογισμικό και αντέγραψε κάποια προγράμματα από μία άλλη πρώτη φορά το ακούμε…
Η Διεθνής Ένωση Παιχνιδιών Υπολογιστών (International Computer Games Association – ICGA) τιμώρησε τον δημιουργό της Rybka, V. Rajlich, με αποκλεισμό συμμετοχής του προγράμματος (και οποιουδήποτε άλλου προγράμματος του ίδιου δημιουργού) από όλα τα προσεχή παγκόσμια πρωταθλήματα υπολογιστών.
Προσωπικά το σκακιστικό πρόγραμμα Rybka μου αρέσει πάρα πολύ και το θεωρώ το δυνατότερο πρόγραμμα στον κόσμο. Όλο αυτό το μποϊκοτάζ μπορεί να γίνετε και από την chessbase, μιας και το σκακιστικό πρόγραμμα Fritz έχει χρόνια να δει κορυφή… Λίγο πολύ όλα αυτά τα προγράμματα έχουν τις ίδιες λειτουργίες και τις ίδιες δυνατότητες. Ο πραγματικός πόλεμος γίνεται για τα λεφτά και για τις πωλήσεις τις κάθε εταιρίας. Αυτές τις εταιρίες όμως, πρέπει να τις πονάει ακόμη πιο πολύ που υπάρχουν και τα δωρεάν προγράμματα όπως το houdini

AAI International in Delhi


Για πρώτη φορά στην Ινδία γίνεται ένα τόσο μεγάλο τουρνουά όπως το AAI International in Delhi. Συμμετέχουν οι Negi Parimarjan, Caruana Fabiano, Hou Yifan  Laznicka Viktor, So Wesley και Sasikiran Krishnan. Προηγείται ο Caruana αλλά απομένουν αρκετοί γύροι ακόμη.
Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος βρίσκεται εδώ.
Από εδώ, μπορείτε να δείτε ζωντανά τις παρτίδες.

Ο Γρίβας μοιράζει εκατομμύρια!!!

Ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας προπονητής και ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες σκακιστές, ο κ. Σ. Γρίβας, ήταν αυτός που πάτησε χθες το «μαγικό» μαύρο κουμπάκι για να ξεκινήσει η κλήρωση του Λόττο.
Ακολουθεί το βίντεο της ζωντανής μετάδοσης!
Μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική ιστοσελίδα του από εδώ.


Οι ρώσοι ξαναχτυπούν!


Αύριο ολοκληρώνετε το Πρωτάθλημα Ρωσίας. Στον αντρικό πρωτάθλημα συμμετέχουν 62 άτομα εκ των οποίων μόνο τέσσερις δεν έχουν κάποιον διεθνή τίτλο. Δυναμικός, ριψοκίνδυνος, με τέλεια αίσθηση της σκακιέρας και των κινδύνων, με αποτελεσματικές και φανταχτερές επιθέσεις, ο Μπρόζεβιτζ είναι πρώτος και αήττητος είναι με 7 βαθμούς σε εννέα αγώνες. Αν και δεν ξεκίνησε τόσο καλά, κάνοντας τέσσερις διαδοχικές ισοπαλίες, από τον έκτο γύρο «πήρε μπροστά» και έκανε ένα σερί 4-0, κατατροπώνοντας όποιον gm κάθονταν απέναντί του! Στον τελευταίο γύρο παίζει με τον Ρουμπλέφσκυ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες των αποτελεσμάτων καθώς και το αυριανό αποτέλεσμα, από εδώ!
Ο επίσημος δικτυακός τόπος βρίσκετε εδώ.

BLITZ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
11ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
40 ΧΡΟΝΙΑ Σ.Ο.Α.
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΙΔΡΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Φτάνοντας το όριο!

Φτάσαμε τα 1000 μέλη στο group του Facebook. Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την υποστήριξη, την αγάπη, τα καλά ή κακά λόγια ( άλλωστε όλα χρήσιμα είναι) και σας υπόσχομαι στο μέλλον θα υπάρξουν βελτιώσεις και νέες τεχνικές παρουσιάσεις των σκακιστικών θεμάτων! :)
Μπορείτε να γίνετε και εσείς μέλη από -- > εδώ! 
Και φυσικά εμείς δεν είμαστε σαν τα άλλα groop του F.b. που συνέχεια στέλνουνε μυνήματα στα μέλη. Η στρατηγική είναι να αναδημοσιεύουμε τους τίτλους από το μπλόκ στο f.b. επειδή ο κόσμος το χρησημοποιεί πολύ πιο συχνά.

Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού 2011.


Στην Εύβοια (Χαλκίδα και Ερέτρια), με διοργανωτή τη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ»,  θα πραγματοποιηθούν τα Νομαρχιακά, Περιφερειακά και Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού 2011. Το πρωτάθλημα αρχίζει στις 25 Ιουνίου. Σε μια περίοδο που η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε αναστολή όλων των σχολικών πρωταθλημάτων, η Σκακιστική Ακαδημία κατόρθωσε σε συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας να προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την διαμονή των αθλητών και συνόδων τους, έτσι φημολογείται ότι στην τελική φάση αναμένεται να προσέλθουν περισσότεροι από 2.500 αθλητές συνοδοί και θεατές!
Από την περιοχή μας θα παρευρεθούν οι νεαροί Α. Σιγκούνας, Α. Μαρτίνης, Ν. Μαρτήνης και Σ. Κολυτάς! Καλή επιτυχία παιδιά και σας εύχομαι να επιστρέψετε με πολλά κύπελλα και διακρίσεις!!!
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν ξέχασα κάποιον ή κάποια…
Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στον διαδικτυακό χώρο της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος -- > Εδώ!

Πώς να παίξετε σκάκι εντελώς δωρεάν!




Μάθετε ποια προγράμματα για σκάκι είναι εντελώς δωρεάν και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να παίξετε σκάκι!

Κόλπα και τεχνικές για να προπονηθείτε και να κάνετε το παιχνίδι με τον υπολογιστή πιο ευχάριστο!

Γιατί το σκάκι είναι πολιτισμός…
Γιατί το σκάκι είναι για όλους…
Γιατί έχετε δικαίωμα να παίξετε!

Πατήστε πάνω στην εικόνα ή εδώ, για να δείτε το βίντεο από το you tube.

Επίσης μπορείτε να δείτε και αυτό -- > Εδώ!

Οι σκακιστές στην πλατεία!


Αρκετοί σκακιστές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων για να παρακολουθήσουν την ετήσια έκθεση βιβλίου και να απολαύσουν παρτίδες σκακιού!

Πρόταση Σ.Ο. Κορυδαλλού


Επιστολή από τον κ. Δ. Κεφάλα με θέμα την πρόταση Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού για τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής και για το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας στο σκάκι.

Κινητής ο Κάρλσεν


Έχει σαρώσει τα κορυφαία τουρνουά αυτός ο νεαρός παίχτης! Βγαίνει πρώτος από συνέχεια αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έπαιξε στα προκριματικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στα 21 του χρόνια πλέον ο Κάρλσεν και το ΕΛΟ θα ξεπεράσει το 2820, αυτό το εξάμηνο! Το παγκόσμιο ρεκόρ έχει γίνει από τον Κασπάροβ με 2850, περίπου… Και μόνο 6 άνθρωποι στον κόσμο έχουν ξεπεράσει το όριο του 2800. Κασπάροβ, Αναντ, Κράμνικ, Τοπάλοβ, Κάρλσεν και Αρονιάν.
Έκανε ισοπαλία στην τελευταία παρτίδα με τον Καριάκιν και οι δυο τους ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 6,5 βαθμούς σε 10 αγώνες.
Η παρτίδα την ημέρας ήρθε από τον τελευταίο του τουρνουά, τον Ίβαντσουκ.

ONSPORTS.GR - ειδησεογραφία - σκάκι

Από την προηγούμενη Πέμπτη το ONSPORTS.GR έχει συμπεριλάβει στην ειδησεογραφία του το σκάκι και μάλιστα με δική του στήλη μέσα στα άλλα σπορ όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα αθλητικό site, τόσο μεγάλης εμβέλειας και αναγνωσιμότητας «ασχολείται» ενεργά με το άθλημα μας.
Θα ήθελα λοιπόν, σαν υπεύθυνος της σκακιστικής στήλης του Onsports.gr, να σας ζητήσω να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ακόμα μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος. 

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να μου στέλνετε ό,τι δελτίο Τύπου έχετε, με αγωνιστικά και όχι μόνο νέα από τις ενώσεις και τα σωματεία σας. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καθημερινή ροή ειδήσεων, για να μπει σιγά σιγά το σκάκι στο μυαλό του Έλληνα ως άθλημα, όπως έχει μπει η ιστιοπλοΐα και άλλα αθλήματα λιγότερο ενδιαφέροντα από το σκάκι.
Με εκτίμηση
Γιώργος Στεργιόπουλος
DGP Group
g.stergiopoulos@dpg.gr
Τηλ: 210-3503082
 

Πολύ σκληρή μάχη…


Πολύ σκληρή είναι η μάχη στο kings tournament. Έναν γύρο πριν το τέλος και ο Κάρλσεν ισοβαθμεί με τον Καριάκιν στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς σε 9 αγώνες. Στον τελευταίο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, οι δύο αντίπαλοι παίζουν μεταξύ τους και ο Κάρλσεν έχει τα λευκά.
            Μπορείτε να δείτε περισσότερη ανάλυση των παιχνιδιών εδώ.

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΚΑΚΙ
   Μέσα σε  εγκάρδια σκακιστική ατμόσφαιρα, που βοήθησε να παιχτούν παρτίδες υψηλού επιπέδου,  ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην πόλη της Λαμίας  το  «Ατομικό Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΣΚΕ 2011» που συνδιοργάνωσε  ο Σ.Ο. Λαμίας και η Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (  Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.).
Η τελική κατάταξη των τριών πρώτων :

Kings Tournament 2011


Εκπληκτική είναι η ποριά του Κάρλσεν στο τουρνουά Kings Tournament 2011. Μέχρι στοιχγής έχει κάνει απόδοση 2900+ με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες. Το νέο του θύμα χθές ήταν ο Β. Ιβαντσούκ που φαίνετε ότι δεν τα πάει και τόσο καλά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα…
Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος βρίσκετε εδώ.
Μπορείτε να δείτε πολλά βίντεο από τους αγώνες εδώ.
Φωτογραφίες εδώ.
Και τα παιχνίδια ζωντανά από εδώ, όμως δεν γνωρίζω τι ώρα ακριβώς αρχίζουνε.
Η φωτογραφία είναι από την chessbase.

Ελεύθερο πιόνι 2


Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Πρωταθλητής Κέρκυρας στον μεγάλο τελικό αναδείχτηκε ο Σπύρος Κολυτάς της δ' δημοτικού(!), δεύτερος ο Ντιον Τζούβελης της γ' δημοτικού(!) και τρίτος ο Σπύρος Γκούσης της γ' γυμνάσιου. Στις κοπέλες πρωταθλήτρια η Ιωάννα Βοντετσιάνου της στ' δημοτικού, δεύτερη η νίκη Λαζή της δ' δημοτικού και τρίτη η Ευγενία Μπέσιρη της στ' δημοτικού.

Πηγή εδώ.

 

Ίκαρος 2011


Με αγώνες για παιδιά αρχίζει φέτος ο «Ίκαρος»

Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Ικαρίας θα οργανωθεί στον Άγιο Κήρυκο από 6 μέχρι και 8 Ιουλίου, δηλαδή το τριήμερο πριν από την έναρξη του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2001». Το Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων θα διεξαχθεί με μειωμένο χρόνο σκέψης και θα πάρουν μέρος αγόρια και κορίτσια που διαμένουν ή κατάγονται από την Ικαρία. Σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Θα ακολουθήσει, από 9 μέχρι και 17 Ιουλίου το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου, στο αναμένονται πολλοί σκακιστές και σκακίστριες από την Ελλάδα και από ξένες χώρες.

Η κλασική θυσία του Αξιωματικού


Θυσία ονομάζουμε την εθελοντική προσφορά υλικού χωρίς να παίρνουμε άμεσα πίσω το υλικό, όμως παίρνουμε κάποια άλλα στοιχεία όπως επίθεση στο βασιλιά, ενεργητικά κομμάτια, πολύ άσχημη συνεργασία των αντίπαλων κομματιών κτλ…

ΤΕΣΣΔΕ

Αγαπητά μέλη της ΤΕΣΣΔΕ,
με αφορμή το σκακιστικό φεστιβάλ της Κέρκυρας (ατομικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΔΕ) προτείνω συνέλευση των μελών της ΤΕΣΣΔΕ। Το θέμα το οποίο θέτω ως γραμματέας της ΤΕΔ, είναι η ανασυγκρότηση της ΤΕΔ και η πλαισίωσή της από διαιτητές για την καλύτερη λειτουργία της.
Προτείνω την αντικατάσταση των Δηλαβέρη Ρεγγίνας και Αντωνιάδη Νίκου τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την προσφορά τους στο όργανο και γενικότερα στην ΤΕΣΣΔΕ. Όμως θεωρώ ότι η ΤΕΔ μπορεί και πρέπει να απαρτίζεται από διαιτητές।
Υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές είναι οι Παργινός Βασίλειος, Σάμωνας Κωνσταντίνος, Δερέκας Γιάννης, Γεωργάκης Σπύρος. Επίσης δέχομαι και οποιαδήποτε πρόταση και της δικής μου αντικατάστασης στο όργανο, αν το κρίνετε σκόπιμο.

Παπαγεωργίου Γιάννης
Γραμματέας της ΤΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Ελεύθερο πιόνι


Παίζουν τα λευκά.

Ο Έλληνας γκρανμέτρ Θάνος Μαστροβασίλης αναλύει!

Μέσα από αυτό το μπλόκ  έχουν κάνει αρκετοί καλοί παίχτες ανάλυση όπως ο κ. Παργινός, ο κ. Τεπελένης κτλ, αλλά για πρώτη φορά φιλοξενούμε έναν κορυφαίο Έλληνα σκακιστή.
Ο κ. Θ. Μαστροβασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Εθνικής Ανδρών άρχισε να ασχολείται από 8 χρονών, με παρακίνηση των γονιών του.

Ατομικό πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Ελλάδας 2011


Νικητής και πάλι ο κ. Νίκος Σκιαδόπουλος στο ατομικό πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Ελλάδας. Με πεντέμισι βαθμούς (5, ½ ) σε έξι αγώνες επικράτησε πείστηκα στο πρωτάθλημα. Δεύτερος τερμάτισε ο κ. Μηνάς Ιωάννης και τρίτος ο νεαρός Άλκης Συγκούνας.

Ατομικό Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΣΚΕ 2011


   Ξεκίνησε στην πόλη της Λαμίας  το πιο ισχυρό τουρνουά που έχει διοργανωθεί έως σήμερα στον Νομό Φθιώτιδας , με πρωτοφανή μεγάλη συμμετοχή και από όλες τις περιοχές ευθύνης  της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (  Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. ). Στο  «Ατομικό Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΣΚΕ 2011» που συνδιοργανώνουν ο Σ.Ο. Λαμίας και η ΕΣΣΚΕ και που θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου 2011, συμμετέχουν πενήντα αθλητές και  αθλήτριες  που αγωνίζονται  με ελβετικό σύστημα  7 γύρων, με χρόνο σκέψης 90’ +30’’ και με επιπλέον 30’ μετά τις 40 πρώτες κινήσεις για κάθε αθλητή.         

Κύπελλο Ελλάδας


Έβαλαν τα δυνατά τους τα Γιάννενα αλλά δεν τα κατάφεραν στο κύπελλο. Η Φλώρινα επικράτησε με 3, ½ - ½ .
Μόνο ο Νικόλας Τεπελένης κατάφερε να αποσπάσει μισό βαθμό, αλλά αυτός δεν ήταν αρκετός για αν δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα στην ομάδα.
Ακολουθούν φωτογραφίες και θα ακολουθήσει σύντομα και ανάλυση των παρτίδων…

Σχολικό σκάκι

Μετά το επιτυχημένο ''πείραμα'' με το σχολικό σκάκι στην Αμερική (συμμετείχαν 3.500 σχολεία σε 50 πολιτείες), ο δημιουργός του Γκάρι Κασπάροβ ιδρύει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 λοιπόν και στα σχολεία της Ευρώπης ! 

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του νέ...ου οργανισμού μπορούν να βρουν στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα http://www.kcfe.eu/

Πηγή εδώ.

Ισοπαλία ή νίκη;


Παίζουν τα λευκά!

Και μια λίγο πιο δύσκολη άσκηση. Όποιος σκέφτηκε αμέσως: «Α, ίδια πιόνια, ίδια κομμάτια άρα είναι ισοπαλία» κάνει πολύ μεγάλο λάθος!
Το σκάκι είναι ένα αρκετά ευφυές-έξυπνο παιχνίδι και πάντα υπάρχουν κρυμμένες λύσεις. Αλώστε οι καλοί παίχτες από τους μέτριους παίχτες φαίνονται στις διαφορές, στις λεπτομέρειες και στην προσπάθεια για νίκη.

Πώς να παίξετε σκάκι στο διαδίκτυο!


Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Φυσικά υπάρχουν και θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικά.
Δημιούργησα ένα βίντεο που, στο οποίο σας δείχνω και σας εξηγώ βήμα – βήμα πώς να παίξετε μια παρτίδα σκάκι στο διαδίκτυο.
Η σελίδα της γερμανικής εταιρίας βρίσκεται εδώ.

Ροπαλομαχίες 2!


Ένα συχνό φαινόμενο, κυρίως στις παρτίδες των σκακιστών κάτω του 2000 ΕΛΟ, είναι ότι συχνά συμβαίνει μια παρτίδα σκακιού να γυρνάει πολλές φορές. Δηλαδή να αλλάξει το αποτέλεσμα, η έκβαση της μάχης μια προς την πλευρά των λευκών, μια προς τον μαύρων…
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι φυσικά. Μερικοί από αυτούς είναι η έλλειψη σχεδίου, η ελλιπής γνώση σε μερικά θέματα (π.χ. σχεδόν όλοι ξέρουν να κάνουν επίθεση αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν στο φινάλε), ένας άλλος λόγος είναι η πίεση χρόνου (πολλοί σκακιστές δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να διαχειρίζονται τον χρόνο τους), η υπερβολική πίστη στην θέση τους, η έλλειψη αντικειμενικότητας, η υπερβολική θέληση για νίκη κτλ…
Η παρτίδα που ακολουθεί είναι μια αρκετά καλή … Ροπαλομαχία!

Ροπαλομαχίες!!!


Φωνάζατε για τις σύντομες ισοπαλίες…
Φωνάζατε ότι οι κορυφαίοι σκακιστές δεν παίζουν επιθετικά ή τολμήσατε να σκεφθείτε ότι δεν είναι καλοί στο τακτικό παιχνίδι ..
Ε τότε λοιπόν το ματς Ανάντ – Σίροβ ήρθε να ταράξει τα νερά και να σας υπενθυμίσει ότι οι κορυφαίοι παίχτες στον πλανήτη και τακτικά ξέρουν να παίζουν και επιθέσεις ματ μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή!
Ακολουθεί η παρτίδα Σίρβ - Αναντ.

Τazmania …… Καταστροφικός!


Ο Σίροβ είναι ένας πολύ συμπαθητικός παίχτης. Παίζει επιθετικά, ριψοκίνδυνα, παρτίδες γεμάτες ενέργεια και πολύ συνδυαστικά. Αυτό σίγουρα είναι ένα στυλ που δεν κάνει τους θεατές να βαριούνται. Είναι δηλαδή το εντελώς αντίθετο από τον Κράμνικ. Το εντελώς αντίθετο από ένα βαρετό, ισόπαλο, χωρίς ρίσκα παιχνίδι, με ίδιες και συμμετρικές πιονοδομές, βαρετό, ανούσιο και όχι δημηουργικό.
Επίσης ο Σίβοβ έχει φτιάξει και πολλά εκπαιδευτικά DVD για την Γερμανική εταιρία Chessbase. Έχει κύρος, μιλάει με σοβαρότητα και είναι πρόθυμος να μοιραστεί κάποιες από τις γνώσεις του μαζί μας.
Εντάξει όλα τα παραπάνω αλλά δεν μπορώ να μην αρχίζω να φωνάζω πάλι… Στην χθεσινή του παρτίδα πάλι δεν έκανε ροκέ! Η δικαιολογία «δεν πρόλαβα» απλά δεν υπάρχει! Όλοι οι σκακιστές μπορούν να κάνουν το ροκέ τους ανεξάρτητα με ποιον αντίπαλο παίζουν. Απλά ο Σίροβ επέλεξε να κάνει επίθεση με τα πιόνια του.

Ξανά στην πρώτη δημοτικού!


Στην πρώτη δημοτικού πρέπει να επιστρέψει και πάλι ο Σίροβ για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο κάρφωμα, την διπλή απειλή και την σημασία του ροκέ!
Δεν ξέρω τι ακριβώς σκεφτότανε με την τελευταία του κίνηση 13…Ββ6 όμως χάνει τουλάχιστον ένα πιόνι και η θέση στην πλευρά του βασιλιά καταστρέφεται.
Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν!

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΕΡΑΚΙ

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΕΡΑΚΙ

Μια γιορτη διοργανωνει ο πολιτιστικος συλλογος Γερακιου αφου τελιωσε επιτυχημενα η πρωτη χρονια εκμαθησης σκακι σε νεαρους φιλοδοξους σκακιστες ηλικιας απο πεντε εως δωδεκα ετων।
Οι αγωνες θα γινουν στις δεκαοχτω Ιουνιου στο κεντρο του χωριου।
Θα συμμετασχει και η σκακιστικη ομαδα της ΣΠΑΡΤΗΣ με τους σκακιστες της।
Εικονες και αλλα θα αναρτησουμε μετα το περας των αγωνων

Ναι… σαχ, αλλά ποιο από τα δύο σαχ;


Παίζουν τα λευκά.

Στην θέση του διαγράμματος δύο κομμάτια του λευκού κρέμονται. Ο αξιωματικός στο ε6 και το άλογο στο η5. Πώς τα κατάφεραν έτσι τα λευκά; Ε το σκάκι θέλει και λίγη φαντασία… Η ερώτηση είναι η εξής. Παίζουν τα λευκά και μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στο Α:ζ7+ και στο Ι:δ6+. Γενικά και οι δύο κινήσεις είναι καλές. Όμως μια από τις δύο είναι η καλύτερη. Μπορείτε να βρείτε ποια;

Τουρνουά blitz


Την Κυριακή 5 -6 και στις 18:00 η ώρα στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών θα ξεκινήσει ένα τουρνουά Blitz. Ο χρόνος σκέψης θα είναι πέντε λεπτά (5’) για ολόκληρη την παρτίδα. Παράλληλα με το τουρνουά θα γίνει και η απονομή του εσωτερικού τουρνουά.
Όσοι πιστεύεται ότι μπορείτε να εφαρμόσετε τα σχέδια σας και τις επιθετικές προθέσεις σε περιορισμένο χρόνο σκέψης μπορείτε να έρθετε να παίξετε!